det gäller att tydliggöra alla skumma hemligheter hur får man till alla dessa goda matvaror som finns i vår omgivning; ostar, lufttorkad skinka, espresso, franskt bröd ... ja ni fattar.
Idag har jag gått in i baknings labyrinter och gått lite i serieproduktion. Igår gjorde jag ett "nix-pille-bröd" för eget bruk, men Tant Gredelin ringde och ville ha mer bröd för firandet av gammal död dam som fyller 100 år (vi har en förkärlek att fira döda människor...). Så idag har jag gjort ett standardbröd enligt det enkla receptet:
300 g vatten
2 krm torrjäst
1,5 tsk salt
150 g durumvete
240 g vetemjöl special
Jag blandade ingredienserna på morgonen och lät de stå i mikron i ca 10 timmar under min arbetsdag. När jag kom hem tog jag ut degen och drog lite i den och la den på diskbänken med en duk över i 40 min för andra jäsningen. Sedan schuss in i supervarm ugn 275 grader (hur stavas schuss?... sjuss, tjuss, chuss??) och en handfull isbitar för in i ugnen för att få lite fukt. Sedan ner med värmen till typ 230 grader i 40 min och lite lucköppning efter 15 och 25 minuter.
Igår såg brödet ut så här (kommer bilder snart på brödet i ugnen):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar