söndag 11 september 2011

Idé lufttorkad skinka - so far...

Som sagt vi har en idé att lufttorka skinka tanken har funnits länge men nu har det tagit fart.

Hittills har det mesta gått ut på att skaffa kunskap. Hur gör man?? Letat hemsidor, böcker, pratat med folk. Har inte varit helt lätt men bilden börjar klarna. I all enkelhet är det följande steg:

1. Skaffa en grisskinka med ben (ok även med lägg och fot)
2. Bygg en låda
3. Salta skinkan och lägg den i salt i lådan. Låt stå typ 4-6 veckor
4. Häng skinka på tork i 6 månader.
5. Skiva och njut

Japp det var de enkla stegen... nu börjar frågorna hopa sig. Grovt eller fint salt? Torka i kyla eller rumstemperatur? Griskulting, sugga eller galt? Torka ute eller inne? Ja ni hajar det är nu det börjar.

4 kommentarer:

  1. Hmm, det var ju här frigolitinlägget skulle in...

    Claes W

    SvaraRadera
  2. Jag fattar inte hur frigolit ska kunna minska mängden salt. Borde jag det?

    SvaraRadera
  3. Tror Claes tänker att vi kan fylla ut den oerhört stora lådan med frigolitblock för att minska volymen och på så sätt minska utrymmet för salt.

    SvaraRadera
  4. Har faktiskt fått tipset om frigolit från annat håll också. Dock tror jag inte att lådans volym behöver förskräcka. Lådan behöver inte fyllas, det räcker att skinkan är täckt med det konserverande och smakgivande saltet.

    SvaraRadera