söndag 11 september 2011

Salt

Vilket salt ska man ha när man saltar skinkan? Grovt, fint, nitrit, salpeter? Det finns många tankar om det. Som vi förstått så går det bra med bara vanligt salt (NaCl) grovt eller fint, dock ska saltet inte innehålla jod (förstör smaken).

De andra tillsatserna är mest till för att behålla köttets färg och konsistens. Pratade med vår lokala gårdsbutik de saltade själva med "nitritsalt" för att behålla färgen, de gör dock inte lufttorkade grejer som vi tänker göra, de gör mer charkvaror som saltad skinka och fläsk.

Vissa salter och tillsatser är inte helt bra, läs gärna den informativ artikeln "Om Salpeter och Natriumsalt! Lite fakta!" av Bertil Edin på alternativ.nu

Det kommer gå åt en massa salt för skinkan som är jättestor ska ligga inbäddad i salt i en låda. Så vi kommer behöva typ 25-35 kg salt. Men var får man tag på det? Köpa små paket?

En enkel undersökning visar att Netto och Lidl har billigast salt ~5 kr/kg i halvkilospaket. Blir rätt många paket att ta hem... Har även hittat 25 kg-säck (grovt och fint) på Granngården för 119 kr/säck (~5 kr/kg). Har också kollat med City Gross som kan ta hem 12.5 kg eller 25 kg säckar, vet inte priset. Vår gårdsbutik kan också sälja "nitritsalt" i säck om vi säger till i tid.

Vår idé just nu är att vi går på vanligt salt fint för att "smörja in" skinka och blandning av grovt och fint salt som ska täcka skinkan i lådan.

1 kommentar:

  1. Överens om mycket men jag tror att mängden salt är kraftigt överdriven. Max hälften tror jag. För alla intresserade kommer svaret inom kort...

    SvaraRadera