

Saltlådan är uppdaterad med en gammal vaxduk som botten (lite styvare än byggplasten vi hade först). Tror dock att även vaxduken är lite vek. Vi får se. Sedan gjorde vi några hål i botten för dränage av eventuell vätska under saltningen.
Skinkan stämplad och fin och redo för ett bad i saltet.
Vi började med att lägga salt i botten av lådan.
Salt och hygien är viktig. Kockens flinka fingrar masserar skinkan med salt och är extra noggrann vid benet och hålet där skinka hängde hos slaktaren. Plasthandskar finns på Apoteket och Clas Ohlson (läs apoteksanekdot nedan).
Saltet var väldigt fint och "rinner" lätt av och för att inte behöva fylla hela lådan med salt stöttar vi upp med ett par vinare från Kockens vinkällare (saltlagring kanske är något nytt... får se hur vinerna smakar när skinkan är klar). I stort sätt hela säcken salt gick åt dvs 25 kg.
Nu är det bara att låta skinkan ligga i si sådär 6 veckor. Temperaturen i källaren är ca 19 grader, kanske lite varmt men den som lever den får se...
Vilket jobb!!!
SvaraRaderaVar finns den donerade vaxduken?
"Husmor"
Du ser den i botten av lådan.
SvaraRaderaVar just nere och tittade till skinkan. Ser fortfarande torr och fin ut. Saltet har möjligen antagit en rosa nyans på vissa ställen. Vidare är temperaturen snarare 16 grader. Fanns farhågor på att källaren snarare var runt 19 grader men tror att det var en slö termometer.
SvaraRaderaTack Kocken för rapporten.
SvaraRaderaLite blogg-skola: Tycker kommentaren borde vara ett inlägg, det är liksom hela grejen med en blogg...
/Matadoren
Kan Kocken lägga upp bilder?
SvaraRadera