söndag 18 september 2011

Arslet på plats och insaltat

Yes då har vi äntligen fått vårt grisarsle... grisen slaktades i onsdag efter att levt sina sista dagar på Thuressons gård i Glommen Halland. En rejäl bit på 12,15 kg med knä och fot. Pris 59 kr/kg.

Fick också tag på en säck 25 kg salt igår på Granngården 119 kr. Fint havssalt.




Saltlådan är uppdaterad med en gammal vaxduk som botten (lite styvare än byggplasten vi hade först). Tror dock att även vaxduken är lite vek. Vi får se. Sedan gjorde vi några hål i botten för dränage av eventuell vätska under saltningen.




Skinkan stämplad och fin och redo för ett bad i saltet.
Vi började med att lägga salt i botten av lådan.
Salt och hygien är viktig. Kockens flinka fingrar masserar skinkan med salt och är extra noggrann vid benet och hålet där skinka hängde hos slaktaren. Plasthandskar finns på Apoteket och Clas Ohlson (läs apoteksanekdot nedan).
Saltet var väldigt fint och "rinner" lätt av och för att inte behöva fylla hela lådan med salt stöttar vi upp med ett par vinare från Kockens vinkällare (saltlagring kanske är något nytt... får se hur vinerna smakar när skinkan är klar). I stort sätt hela säcken salt gick åt dvs 25 kg.

Nu är det bara att låta skinkan ligga i si sådär 6 veckor. Temperaturen i källaren är ca 19 grader, kanske lite varmt men den som lever den får se...

5 kommentarer:

  1. Vilket jobb!!!
    Var finns den donerade vaxduken?
    "Husmor"

    SvaraRadera
  2. Var just nere och tittade till skinkan. Ser fortfarande torr och fin ut. Saltet har möjligen antagit en rosa nyans på vissa ställen. Vidare är temperaturen snarare 16 grader. Fanns farhågor på att källaren snarare var runt 19 grader men tror att det var en slö termometer.

    SvaraRadera
  3. Tack Kocken för rapporten.
    Lite blogg-skola: Tycker kommentaren borde vara ett inlägg, det är liksom hela grejen med en blogg...
    /Matadoren

    SvaraRadera