Har lagt upp en projektsida om hur vi experimenterar med att lagra ost. I all enkelhet köper vi 2 kg hushållsost i plastförpackning och ställer dem i matkällaren hos Kocken där det inte speciellt kallt kanske 16-20 grader. Sedan vänder vi på dem lite då och då. När vi glömt av dem i sådär 6-12 månader öppnar vi dem och provsmakar.
Och vips så har vi fått oss en vällagrad supergod ost från enkel basost. Det kallar vi "Ostmagi". Vi har ännu inte fått någon kontroll på processen så ibland blir de lite kletiga som en prästost och ibland nästan smulig som en parmesan. Den sistnämnda verkar det bli om osten "släpper" vatten under lagringen. Båda sorterna är mycket smakrika, ibland kan de nästa bli så att de bränner i gommen... Lägger upp bilder snart.
Så dagens tips till alla läser är att; skynda till Netto, Lidl eller annan billig affär och köp den billigaste hushållsosten ni hittar. Lägg den i källaren och vänta 6 mån.
Just nu finns 6 ostar a´ 2 kg på lagring. Tror att två är redo redan.
SvaraRaderaSenaste tillskottet, en Gäsene på dryga 2 kg, inköpt förra veckan på Netto för 39,90 kr/kg.
Hur går det med ostarna? Blir de bara gamla och unkna eller fina o smakrika?
SvaraRadera"Husmor"
Ostarna mår bra och smakar gott om än lite olika från gång till gång.
SvaraRadera